Zowel van leerlingen als docenten hebben wij gehoord dat de flitstijd van een oefening soms te kort is. Voor sommige leerlingen zou je dit willen aanpassen, bijvoorbeeld voor je leerlingen met dyslexie. Die leerlingen kunnen een flitsoefening dan beter maken. Vanaf nu kun je de flitstijd verlengen!
Wat is flitstijd?
In Numo zijn er oefeningen waarbij leerlingen een woord geflitst in beeld krijgen. Dit woord moeten ze dan onthouden. Nadat het woord verdwenen is, klikken ze dan aan wat ze gezien hebben of typen ze het woord na. Deze flitstijd staat standaard op 0,5 seconde. Dat betekent dat de leerling 0,5 seconde naar het woord kan kijken, voordat het verdwijnt.
Het aanpassen van de flitstijd
Vanaf nu kun je de flitstijd in Numo dus aanpassen voor een specifieke leerling. Als je via TOOLS | GEBRUIKERS op de naam van de leerling klikt, kom je bij zijn persoonlijke gegevens. Onderaan vind je een slider die je naar links en naar rechts kunt bewegen.
Door de slider naar links te bewegen, kun je de flitstijd verkleinen naar 0,2 of 0,3 seconde. Naar rechts maakt de flitstijd langer naar 1 hele seconde of zelfs 3 seconden.
Het aanpassen van de flitstijd heeft geen invloed op de normering en het resultaat van de oefening. De aanpassing wordt direct gedaan voor alle modules.
Modules Flitsend Spellen en Lezen
Wist je al dat we voor leerlingen met dyslexie drie speciale 'Flitsend Spellen en Lezen' modules hebben ontwikkeld? Je vindt ze binnen de vaardigheid spelling.
Flitsend Spellen en Lezen geeft ondersteuning bij het leren van Nederlandse woorden, om te beginnen bij de klanklettercombinaties. Tijdens het oefenen worden woorden dus in een flits getoond en door het programma uitgesproken, waarna de leerling de letter(s) of het woord zelf moet reproduceren.
Onderdelen die een leerling nog niet beheerst, worden opnieuw aangeboden. Zodra ze wel worden beheerst, gaat de leerling telkens vanzelf een stapje verder. Als de leerling een letter typt, wordt de klank die bij deze letter hoort, ook uitgesproken. Daardoor kan hij niet alleen visueel, maar ook auditief controleren of het goed is.
Wil je meer weten over de modules Flitsend Spellen en Lezen? Lees dan de modulehandleiding.
Comments are closed.